Okos otthonok - házak és lakások automatizálása (Magánszektor)

Minden egyes lakásban és házban vannak automatikák, de ezek sajnos egymástól függetlenek, együtt dolgozni nem tudnak ráadásul kezelésük is sokszor műszaki ismereteket igényel, távolról pedig a legtöbb esetben nem kezelhetőek. Ilyen automatikák találhatók a fűtésrendszerben, a riasztórendszerben, a kapunyitóban, az öntözőrendszernél...  De ez mind önálló és általában nem felhasználóbarát automatika. Illetve vannak olyan területek, amelyek szintén automatizálhatóak lennének, de eddig nem volt rá igény.

Sok beszélgetés és tapasztalat alapján kijelenthető, hogy a legtöbb esetben azért nem történt meg az otthonok egy rendszerben történő automatizálása, azaz az intelligens otthon megvalósítása, mivel az ingatlan építésekor fel sem merült egy központi egységes automatika beépítése (senki nem hívta fel az előnyére a figyelmet), az építéskor ilyen egységes okos otthon rendszer még nem volt elérhető vagy iszonyatosan magas lett volna az ára illetve nagy volt a félelem attól, hogy egy ilyen rendszer kezelhetősége nagyon bonyolult, ráadásul sok esetben a rendszerek csak a saját kezelőegységükkel működtek megfelelően.

Ezek az érvek mára teljesen érvényüket vesztették, mivel már létezik egységes és megfizethető központi intelligens otthon automatika, amely könnyedén kezelhető mivel teljesen egyéni igényekre szabható (akár csak egy mobilalkalmazás) ráadásul a technika fejlődésével az új innovációs eszközök is intergálhatók mivel szoftveres rendszerről beszélünk (nem kizárólag áramkörökről). Egyébként hányszor szokott idegbajt kapni a különböző távirányítóktól? (egy kell a TV-nek, egy a beltéri egységnek, egy a házimozinak...) Az okos otthon egyszerű kezelhetőségének az alapja a mindent egy helyről funkció akár úgy, hogy a kapcsolók is maradhatnak!

Miért lényeges és mit jelent, hogy szoftveres rendszerű az automatika? Talán a legegyszerűbben szemléltethető a telefonok fejlődésével, amelyek sokáig csak telefonálásra, később fényképezésre voltak alkalmasak. Manapság egy telefon csak egy eszköz amelynek a részeit, mint például a kamera, a mikrofon, a gps, a ledes villanófény maguk a telefonra telepített szoftverek irányítják. Ez biztosítja a mi rendszerünk teljesen egyénre szabhatóságát és a jövőbeli technika vívmányainak házba, lakásba történő integrálását. A megfizethetőség természetesen mindig egy szubjektív tényező, amit úgy tudunk megfoghatóbbá tenni, hogy a régi rendszerek töredékébe kerül, nincs szükség a kezelőfelületek cseréjére és mivel költséget (rezsit) takarít meg ezért az árát is visszahozza. És akkor még nem beszéltünk a kényelemről, egyszerűségről, távoli kezelhetőségről illetve az ingatlan értéknöveléséről, könnyebb értékesíthetőségéről.

MILYEN TERÜLETEK AUTOMATIZÁLHATÓK EGY CSALÁDI HÁZNÁL, LAKÁSNÁL?

Az automatizálás területei közül bármilyen szint kivitelezhető, de nagyon fontos arra figyelni, hogy a tulajdonos igényeinek megfelelőek, ne túl automatizált rendszerek legyenek létrehozva, és maradjon meg a lehetősége az esetleges további eszközök automatikába történő bekötésére.

Már léteznek olyan okos otthon automatikák, amelyek figyelni tudják a hűtőnket is, akár szükség esetén rendelést tudnak leadni az áruház részére. De egyelőre ne ebből az utópiából induljunk ki ugyanis sokaknak a biztos elrettentés lenne, arról nem beszélve, hogy még itthon nem működne (vagy csak túlzott adminisztrációval), azaz több lenne az energiaráfordítás mint a haszna. Csak érdekességképpen ugyanúgy meghatározható egy kóddal egy termék előállítási helye, ideje, lejárata, összetétele, stb. mint a Dole banán esetén az információ, hogy hol termesztették (Vásárolt már olyan banánt amelyen találkozott a kóddal?)

- fűtés hűtés automatizálásAz okos otthon épületautomatizálás területei közül az elsőszámú helyen a fűtés illetve a hűtés automatizálása van, ugyanis mind közérzet és költségmegtakarítás terén ez nyújtja a legtöbbet. Nincs elpazarolt energia, mert csak azok a helyiségek lesznek fűtve vagy hűtve ahol a hőmérséklet megfelelő eléréséhez szükség van a hőre, illetve a fölösleges energiát más helyre vezeti át a rendszer. Modern fűtési rendszernél könnyedén elérhető az 1 fokon belüli hőmérsékletingadozás, illetve az előre beállított programon kívül, ha váratlanul érkeznénk haza a kívánt hőmérsékletet akár telefonunkról előre és időre beállíthatjuk.

- A világítás automatizálásával elérhetjük, hogy otthonunkban egy gombnyomással áramtalanítsuk eszközeinket és beállított világításképeket, hangulatvilágításokat kapcsolhatunk fel. Ezeket a hangulatokat (munka, romantikus vacsora, tévénézés) a falon lévő kapcsolókkal is beállíthatjuk, tehát még a telefonunkra sincs szükségünk hozzá. Az automatika kezeli a fényerősséget is, így áramfogyasztás megtakarítást is elérhetünk anélkül, hogy bármit észrevennénk belőle. Egyébként meg minek világítson teljes fényerővel fényes nappal egy úgyfelejtett lámpa? További lehetőségek a mozgásérzékelőkkel összekötött világítás, hogy ne kelljen éjjel a kapcsolót keresgetnie. Mindezt úgy képzelje el, hogy a szotveres rendszer miatt a  világítás bárhogyan élethelyzetre szabható. A világítás automatizálására egyébként a biztonsági rendszer jelenlét szimulációja miatt is szükség lehet. Szeretné ha a paparazzok azt hinnék, hogy otthon van :)

- A redőnyök automatizálása is fontos szerepet kaphat egy okos otthon automatizálásánál. Funkciói közé tartozik az energiamegtakarítás (pl.: ha süt a nap télen felhúzza  redőnyt, nyáron lehúzza a redőnyt). Ezenkívül használható a redőny automatika akár ébresztőfunkcióként. Ön is nehezen kel ki reggel az ágyból? Amikor elmegy otthonról a redőnyöket könnyedén egyetlen gombnyomással lehúzhatja, ráadásul bármikor megnézheti, hogyan hagyta a redőnyeit és fel illetve lehúzhatja azokat.

- A háza, lakása biztonsági rendszere is automatizálható így távolról elérhetővé válik. Hányszor fordult elő, hogy visszament megnézni bekapcsolta-e riasztóját? Izgult már azért, hogy a takarítónő vajon be tudott-e riasztani? Bármikor ellenőrizheti ingatlanát, hogy be van-e riasztva, illetve megteheti távolról is. És ráér csak akkor kikapcsolni a riasztót amikor a takarítónő, szerelő megérkezik a házához, lakásához, akit a kamerarendszeren keresztül le is ellenőrizhet és kinyithatja neki az ajtót. Így egy komplex távolról kezelhető biztonsági rendszert kap (saját távfelügyelettel) amely összeköttetésbe lehet a világítással és a redőnymozgatással is (jelenlét szimuláció). És bármilyen egyéb automatizált rendszere hozzá köthető. Bármikor ellenőrizheti, hogy milyen mozgás van a kertben illetve, ha bármitől megijed egy gombnyomással világosságot csinálhat az egész házban a pánik gomb megnyomásával, ugyanis ekkor a villanyok felkapcsolódhatnak, a redőnyök felhúzódhatnak.

- Hallgassa azokat a zenéket, onnan és ott ahol csak szeretné. Az audió rendszere is automatizálható így bármely eszközén, telefonján, számítógépén lévő zene bármely helyiségében hallgatható. Ébredjen kedvenc zenéjére miközben a redőny felhúzódik vagy aludjon el kedvenc lounge vagy komolyzenéjére. Ha buli van bárhol szólhat ugyanaz a zenéje, de nagy létszám esetén különböző zenéket is játszhat. Rossz kedve van? Vagy csak lazítana? Egy gomnyomás és már játsza is a megfelelő zenét.

- Családi házak esetén óriási segítség lehet a megtakarításon kívül a könnyen kezelhető intelligens automatikus öntözőrendszer. Előfordult már, hogy a saját locsolórendszere áztatta el? Higgye el nem egyedi eset. Ellenben 40 fokban nem is lenne rossz egy kis kerti hidegzuhany! Vagy csak szeretne valakit megtréfálni :) A hagyományos automatikus öntözőrendszerek programozása külön hadművelet, és a beindításához is a legtöbb esetben kertészt hívunk. Az automatikánk ellenben földi halandók számára is könnyedén kezelhető (de távolról is könnyedén beállíthatjuk) ráadásul nem csak a kis csapadékmérője optimalizálja a locsolóvíz felhasználást, hanem a talaj nedvessége illetve az időjárás előrejelzés. Így az egyedi vízigényű növényei locsolása is könnyedén automatizálható legyen az akár a lakásban vagy a szabadban.

LEHETŐSÉGEINEK CSAK A KÉPZELETE SZABHAT HATÁROKAT

A lehetőségek korlátlanok és fejleszthetőek, ezért mindent leírni képtelenség. Automatizálja függönyét vagy helyezze előtérbe hobbiját, a delet ne a templom harangja üsse, hanem oldtimere dudája jelezze. Ablakai, napernyői, szaunája, uszómedencéje, kandallója, háztartási eszközei is úgy automatizálhatóak ahogy szeretné. Okos otthon lehetőséginek csak a képzelete szabhat határt és persze a racionalitás illetve a kényelme.

Az idő pénz! A távolról hozzáférhető automatika további előnye, hogy a szerelőnek egy beállításhoz, átállításhoz ki se kell mennie, tehát a kiszállás díját és a várakozást is megtakarítja.

Jöjjön el bemutatótermünkbe vagy kérjen helyszíni prezentációt az alábbi elérhetőségünkön:

Kapcsolat