Középületek optimalizálása

Amikor belépek egy középületbe mindig elfog egy érzés, és mindig azt kérdezem magamtól vajon mennyi energia megy pocsékba?

Édesanyám kórházban volt és folyamatos probléma volt a hőmérséklettel. A szobában mindenki szaunázott, csak ablaknyitással lehetett volna a hőmérsékletet lejjebb vinni, de az egyik beteg nem bírta a huzatot így mindenki szenvedett a melegtől. Amikor gondoltam elzárom a radiátort egyből rámszóltak, hogy ne tekergessem mert azonnal elkezd folyni. Belegondoltam, hogy vajon mennyi fölösleges energia megy úgy pocsékba, hogy közben szenvednek a betegek. Mentségül pedig a beruházás költsége sem szolgálhat, mivel biztos vagyok benne, hogy egy fűtési szezon alatt visszahozná az árát, ráadásul mindenkinek jó lenne a közérzete. Mindössze vezérelt szelepekre lenne szükség amelyekkel bármely kórteremben a kívánt hőmérsékletet lehetne elérni, mindenfajta tekergetés nélkül.

De ez nem egyedi probléma. Elég sokat jártam adóhivatalokban és nyugodtan elmondhatom, hogy ugyanezzel a problémával találkoztam. Mindenki egyszál pólóba volt télen levetkőzve, míg nyáron a klímától megbetegedve mentek betegszabadságra (mondjuk a klíma azért ott is luxusnak számít). Vajon egy jó rendszerrel mennyivel lenne hatékonyabb a bent töltött munkaidő illetve mennyivel lenne kevesebb a betegállomány?

És mi a helyzet az ügyfélszolgálatokon, önkormányzatoknál, iskoláknál, óvodáknál? Nagyságrendileg hasonló.

Ugyanúgy, ahogy irodáknál is probléma, sajnos a thermofejek nem oldják meg a problémát, mert általában mindenki össze vissza tekeri, akkor kapcsolják le teljesen ha túlmelegedett a helyiség és akkor teljesen fel ha túl meleg van, így egy nagyon nagy hőingadozást lehet elérni vele, míg egy automatikus rendszer ezt könnyedén lekezeli ráadásul munkaidőn kívülre leveszi a helyiségek hőmérsékletét és csak reggelre fűt fel.

A fűtés/hűtés automatizáláson kívül persze egyéb automatizálási területek is vannak tevékenységtől függően. Sokszor lehet hasznos egy beléptetőrendszer vagy kamerarendszer is, illetve az automatikus fényerőszabályozós világításon is sokat lehetne megspórolni.

Engem például nagyon zavar a sorszámhúzó rendszer ellenére történő várakozás, amelyre szintén lehetne megoldást találni, még akkor is ha az elektronikus ügyintézés egyébként lerövidítette a sorbanállási időket. De mondjuk az orvosnál, milyen jó lenne egy sms-t kapni, mondjuk, hogy nagyságrendileg 20 perc múlva kerülhetünk sorra és nem 3-4 órákat várakozni.

További problémát jelenthet a villamoss hálózat elavultsága nem csak az energiaveszteség, hanem még inkább a balesetveszély miatt. Ezért erre is kiemelt figyelmet kellene fordítani.

Cégünk közintézmények automatizálását is végzi, amelyben az egyszerű tanácsadáson át, a komplett kivitelezésig, pályázatirókkal együttműködve nyújt hatékony segítséget. Úgy legyen jobb a közérzetünk, hogy közben spóroltunk és energiát is spótoltunk.

Forduljon hozzánk bizalommal, egy konzultáció is sokat számíthat! Kapcsolat