Struktúrált hálózatok kiépítése

STRUKTÚRÁLT ÉS INTELLIGENS HÁLÓZATOK KIVITELEZÉSE - Struktúrált kábelezés

Cégünk vállalja kis és közepes méretű épületek, irodák, magánlakások struktúrált hálózatainak (és vezeték nélküli hálózatainak) teljeskörű tervezését és kiépítését. Nagy méretű projekteket alvállalkozó partnereink leterheltségének függvényében tudjuk vállalni. Igényével, kérdéseivel forduljon hozzánk elérhetőségeinken vagy hívja Egri Istvánt 06-70-328-6232. Intelligens épület ritkán épül sruktúrált hálózat nélkül, de a struktúrált hálózat nem jelenti, hogy épületünk intelligens :)

Intelligens hálózatok

Az intelligens hálózat lényege, hogy az épület valamennyi végpontja kapcsolatban legyen az épületünk központi vezérlését végző egységgel (köpontosított rendszer esetén amely a leggyakoribb), mivel az adatoknak oda kell eljutni illetve onnan kapják az utasítást. Busz rendszeren keresztül kommunikáló KNX-es eszközök esetén az eszközök is képesek egymással kommunikálni így nem biztos, hogy minden esetben a központi egységhez kell eljutnia az információnak. A központosított rendszerek csillagpontos kiépítéssel készülnek úgy, hogy a megfelelő egységhez a megfelelő típusú kábelt kell kíhúzni (szemben a struktúrált kábelezéssel amelynek a nagyságrendileg egyen kábelek kihúzásán van a hangsúly). A központosított rendszerek a legtöbb esetben képesek a BUSZ kábelen történő kommunikációval is így sokszo hybrid rendszerek jönnek létre, mert hatékonyság vagy ár érték miatt van amikor a busz kábelen történő kommunikáció van amikor a szimpla megfelelő kábelen történő kommunikáció a jobb. Az intelligens rendszerek kiegészítője pedig a struktúrlált kábelezés, amelyen keresztül érkezik általában az internet, a telefon és a kamera. 

Mit jelent a struktúrált hálózat

Nagyon leegyszerűsítve a struktúrált hálózat egy olyan csillagpontos kábelezés, amely során megegyező - szabványos - kábeleket és végpontokat használunk így a hálózati eszközeink cserélhetők illetve könnyedén máshova vihetők és hálózatunk sokkal egyszerűbben bővíthetővé válik. Struktúrlált hálózatnak a hétköznapi nyelvben a számítógépes hálózatokat szokták emlegetni, de azért bővebb fogalomkörről van szó mivel az adatforgalmon kívül hang és videó jeleket is továbbít, bár ezen típusú forgalmak is általában digitális jelek, azaz adatforgalom típusúak.

Struktúrált, intelligens és vezeték nélküli hálózatok

Az intelligens épületek fejlesztésének a jövője a vezeték nélküli eszközök (hálózaton illetve egyéb rádiójelen kommunikáló) elterjedése. Ugyan a vezeték nélküli hálózatokat nem szokták a struktúrált hálózatokhoz sorolni, de álláspontunk szerint a modern kor struktúrált hálózatainak köztelező kiegészítője. Mindig fontos tervezési kérdés, hogy hálózatunkat hogyan tervezzük meg, hogyan fognak az igényeink a későbbiekben alakulni. A mi álláspontunk amennyiben az ingatlanban elektromos felújítás vagy egyéb átalakítás történik, lehetőség szerint alakítsuk ki az előre látható végpontokat kábelezéssel. Ez a későbbiekben is viszonylag egyszerűen módosítható, ipari épületeknél pedig a kialakítás miatt még egyszerűbb ezen hálózatunk bővítése. A vezetékes struktúrált illetve intelligens kábelezés mellé vezeték nélküli eszközeinkhez (pl.: tabletek, ipadek, egyéb vezeték nélküli egységek) alakítsuk ki eslősorban a vezeték nélküli hálózatunkat. Ebben az esetben mindig van lehetőségünk a hagyományos kábeles kapcsolat elérésére illetve a mobilitásra is. A mai környezetben mindig a vezetékes és vezeték nélküli hálózatok együttes kiépítésének összhangjára kell törekedni.

Csillagpontosan kábelezzünk vagy busz

Vezetékes struktúrált hálózatok vs vezetéknélküli hálózatok

A vezetékes hálózatok előnyei: - gyors és megbízható adatátvitel

- egyelőre olcsóbb eszközök, így a kiépítési költségek kedvezőbb

- a távolságok könnyebben áthidalhatók

- környezeti behatásokra nem érzékeny

A vezeték nélküli hálózatok előnyei: - gyors kiépítés

- műemlék épületeknél is sokminden megoldható

- gyorsan és könnyen cserélhető eszközök

- bárhol elérhető a hálózat mobil eszközzel