Hővisszanyerős szellőztető rendszer (aktív rekuperátor)

Cégünk kizárólag a hővisszanyerős szellőztető rendszerek automatizálásával foglalkozik! Ezért kérjük, hogy hővisszanyerős szellőztető rendszer telepítésével kapcsolatosan ajánlat kéréseket ne küldjenek részünkre!

Mostanában gyakran felmerül a kérdés, hogy érdemes-e hővisszanyerős szellőztető rendszert az egységes épületvezérlés részévé tenni. Egy hővisszanyerős szellőztető rendszer akár teljesen képes lehet a klíma kiváltására még a legmelegebb napokban is! Központi vezérlőrendszerünkkel könnyedén irányíthatja bármely típusú szellőztető rendszerét, amely így együtt tud működni az árnyékolókkal és háza további erőforrásaival.

A szellőztető rendszer előnyeiAz új házak legnagyobb energiamegtakarítást a megfelelő vagy akár annál is nagyob szigeteléssel és a jó minőségű több kamrájú ablakok beépítésével tudják elérni. Ez tény. Bármilyen fűtési/hűtési módozatot is választunk a szigetelés lesz a legfőbb energiamegtakarításunk. Ellenben gondoljunk bele: ha házunk lakóterét teljesen elszigeteljük, elzárjuk a külvilágtól, hogyan kapunk friss levegőt? Aki nem épít be szellőztető rendszert az csak és kizárólag ablakok, ajtók kinyitásával tud friss levegőt beengedni, amit a nagy szigetelés miatt egy nap sok alkalommal kellene megejteni, hogy ne fulladjunk. A friss levegő nagyon fontos az emberi szervezet és közérzetünk számára! Egy jól szigetelt ház megfelelő szellőztető rendszer nélkül olyan, mintha az utcára oxigénpalack nélkül szkafanderben mennénk ki.

Talán a leginkább szemléltető példa az éjszakai rossz alvás, reggeli fáradtság. A legtöbb esetben a hálószobák aránylag kicsire vannak méretezve és így az éjszakai alvás során a levegő nagy részér elhasználjuk. Tapasztalatom alapján ilyenkor éjjel sokszor ébredünk fel, rossz a közérzetünk és érezzük is a levegő hiányt, akár fulladunk is a légszomj miatt ezért sokan csak nyitott ablak mellett tudnak aludni. Mikor reggel kimegyünk megmosakodni és visszaérünk szobánkba ekkor érezzük meg egyből a fojtogató levegőhiányt.

Egy levegőztető rendszerrel megoldhatók a levegőhiány leggyakoribb panaszai: a rossz alvás, rossz közérzet, légszomj, kimerültség érzet, kedvtelenség és a fejfájás.

Mitől hővisszanyerős egy szellőztető rendszer?

Általánosságban elmondható, hogy a szigetelést az épület bizonyos részein lélegző rétegként szokták kihagyni, ezenkívül szerelnek a jól szigetelő abalkokra szellőzőnyílásokat. Ezekn nem szellőztető rendszerek. A szellőztető rendszer attól lesz "rendszer", hogy a szellőző csövek egy központi rendszerben végződnek amelyen keresztül szabályozhatóan és tisztíthatóan történik a szellőztetés. Ha ez a rendszer megvan akkor érdemes gondolni az energiamegtakarításra, amely során a hővisszanyerés úgy történik, hogy a kiáramló levegő felmelegíti vagy lehűti a beszívott levegőt.

Miért olyan fontos a hővisszanyerős szellőztető rendszer vezérlése?

A vezérlés a szellőztető rendszerünket az általunk meghatározott preferenciák alapján automatikusan kalibrálja és együttműködővé teszi házunk további erőforrásaival. Mindkét esetben rengeteg paraméterezési lehetőség van és vezérlőrendszerünkkel a szellőztetés távolról is állítható.

A hővisszanyerős szellőztető rendszer általunk meghatározott preferenciái:

- a hővisszanyerős szellőztető rendszer egy egészen minimális hamggal járhat. Amennyiben éjszaka van lejjebb veheti a ventillátorok fordulatszámát,

- amennyiben érzi, hogy a levegőben kevesebb az oxigén nagyobb fordulatszámra kapcsolhat,

- ha nem tartózkodunk otthon akkor is a kívánt hőmérséklet illetve levegő összetétel alapján állíthatja intenzitását,

- egy nagyobb buli alkalmával, illetve ha esetlegsen valaki dohányzik egy szobában magasabbra vehető a szellőztető rendszer fordulatszáma.

A hővisszanyerős szellőzteőtrenszer együttműködik egyéb erőforrásainkkal:

- a megfelelő hőrméséklet elérése vagy tartása érdekében redőnyeinket le illetve fel húzhatja a kívánt hőrmérséklet és a napsugárzás függvényében,

- szinte mindig építenek be hővisszanyerős szellőztető rendszert fal fűtés hűtéssel együtt. A két rendszer tevékenységét a vezérlés összhangba hozza,

- az árnyékolókkal és az ablakokkal együttműködve teljsen kizárható a klimatizálás akkor is ha nem kerül beépítésre fal hűtés.

A hővisszanyerős szellőztető rendszer előnyei:

- energiatakarékos jól szigetelt házak esetén is mindig friss levegő van valamennyi helyiségben (jól tudunk aludni a hálószobában, nincs áporodott szag a nappaliban...),

- nincs penészedés (amelyik lakásban vagy házban újra cserélik a nyílászárót egyből elkezdődik a penészedés),

- energiamegtakarítás, minimális a hőveszteség mivel nem kell állandóan szellőztetni és a kiáramló használt levegő felmelegíti vagy lehűti a beáramló levegőt,

- allergén anyagok, pollen és a por nem jutnak be a lakásba, mert a rendszer megszűri a levegőt,

- hosszú távollét esetén sincs áporodott levegő, nem jelenik meg a penész.

Hol építhető ki egy hővisszanyerős szellőztető rendszer?

Legyen szó akár új építésű ingatlanról vagy már felépített ingatlanról a rendszer kiépítésére van lehetőség, igaz új építésű ingatlanban sokkal egyszerűbben és esztétikusabban betervezhető, kiépíthető.

Nem csak családi házakban építhető ki. Kiépíthető lakásokban, iroda és gyárépületekben is! Egy irodaházban, lakóparkban legalább annyira fontos mint magánházaknál és mind a használati, mind eladási értéküket a beruházás költségével minimum növelik úgy, hogy eladhatóbbá is válnak ezáltal. A mai világ számos allergén betegsége és a légszennyezettség is fontos ismérve lehet a jó szigetelés miatti levegőtlenségen kívül!

Az energiatakarékos jól szigetelt házak elterjedésével szinte kötelező elemmé lépett elő egy szellőztető rendszer beépítése, ami teljesen megváltoztatja közérzetünket és az energiatakarékos házak sem veszítenek energiát a szellőztetésen.

A hővisszanyerős szellőztető rendszer ugyanúgy vezérelhető mint a többi rendszerünk és képes az együttműködésre a többi erőforrásunkkal. Például ha túl nagy a páratartalom akkor erősebb fokozatra kapcsolhat.

Beltéri úszómedencéknél is alkalmazható mert a magas páratartalommal is megbízrkózik. Belső úszómedencéknél továbbá kifejezetten fontos a párátlanító berendezésen és hővisszanyerős szellőztető rendszeren túl vezérelt ablakok beszerelése is, mivel sokszor az előre nem látott megrendelői igények esetén extra párátlanításra is szükség lehet, amellyel egyedül sem a párátlanító sem a szellőztető rendszer nem tud megbírkózni, ilyenkor szükséges lehet az automatikusan ilyenkor kinyíló ablakok. Egyik általunk automatizált házunk belső uszómedencéjének a hőfoka 30 fokra lett felvéve, amellyel az úszómedencét tervező cég sem számolt így a párátlanító rendszer folyamatos működése során sem tudott megbírkózni, így az egyébként is vezérelt ablakokkal kellett a plusz párátlanítást megoldanunk.

Rendszereinkkel kapcsolatban keressen minket elérhetőségeinken és jöjjön el bemutatótermünkbe, hogy bemutathassuk az általunk kivitelezett hővisszanyerős szellőztető rendszer előnyeit.