Elektromos tervezés, Villanyszerelés, Műszaki ellenőrzés

Cégünk vállalja családi házak, lakások és kisebb ipari és szolgáltató létesítmények teljeskörű elektromos hálózatának állapotfelmérését, megtervezését és kivitelezését, ezenkívül műszaki ellenőrzését. Munkánk során többször tapasztaltuk az újonnan kialakított elektromos rendszerek hiányosságait és kivitelezési problémáit, ezért úgy döntöttünk, hogy az "intelligens villanyszerelésen" kívül vállaljuk elektromos hálózatok felmérését, tervezését és kialakítását is családi házaknál, lakásoknál és kisebb ipari és szolgáltató létesítményeknél (kivitelezést kb. 1500 m2-ig, villamos tervezést korlátlanul). Munkánk során a kiemelkedő minőséget tartjuk szem előtt ezért nem a legolcsóbban, de reális piaci áron dolgozunk. A villanyszerelési kivitelezésen túl teljeskörűen beszerezzük a villanyszereléshez szükséges valamennyi megfelelő és kiemelkedő minőségű villanyszerelési anyagot és a szerelvényeket. Villanyszereléssel kapcsolatosan forduljon bizalommal Egri Istvánhoz a 06-70-328-6232-es telefonszámon vagy írjon e-mailt az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre.

Nagyon sokszor kell munkánk során terv nélkül dolgozni, ami természetesen bizonyos kereteken belül megoldható, de számos problémát vet fel, főleg ha új csapat kapja a munkát. Tapasztalatból mondjuk, mert sok alkalommal kellett egy félkész szerelést folytatnunk, feltérképeznünk, kijavítanunk és befejeznünk. Ezért mindig javasoljuk a villamos terv elkészítését, mivel nem kerül annyival többe, mint amennyit ér. Sőt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a villamos tervvel spórol a tulajdonos, mivel a villamos terv és az árazatlan költségvetési kiírás alapján lehet versenyeztetni a villanyszerelő csapatokat, a villamos terv alapján lehet ellenőrizni, minden rendben valósul-e meg, nem marad ki semmi, illetve a villamos terv nélkül bizonyos méretek felett átláthatatlanná válnak villamos hálózatok. Gondoljon bele, bármin változtatni szeretne, elég elővenni a tervet és nem kell mindent egyesével feltérképeznie a villanyszerelő csapatnak, amely rengeteg időt vehet igénybe, ami nem kevés munkadíjjal jár. Egy villamos tervezezésre árajánlatot kérni tőlünk semmibe sem kerül. Egyszóval gondoljunk a jövőre is, és ne felejtsük: "Minden egy jó tervvel kezdődik!"

Egy intelligens ház alapját is a különböző kábelek behúzása és bekötése jelenti. Igen ez érdekesen hangzik, de egy villanyszerelő nem csak villanykábeleket épít be egy ingatlanba. A villanyszerelő feladata a villanykábeleken túl, a hangrendszer kábeleinek, a számítógépes hálózat kebeleinek, a tv kábelek (igaz ez már elavulttá vált) és egyéb vezérlési kábelek "csőbe" húzása :)

Nagyon egyszerűen hangzik, hogy építekezéskor vagy felújításkor találjunk magunknak egy villanyszerelőt aki majd elvégzi a villanyszerelési munkát. Ez valóban egyszerű is, de a mai kor elvárásai alapján számos tényezőt figyelembe kell vennünk, hogy a villanyszerelés végeredményét élvezzük is és ne csak bosszankodjunk! Saját példámmal élve, amikor első lakásomat újítattam fel a villanyszerelő csapat első kérdése az volt mi a fenének ennyi dugalj és egyéb kiállás. Amikor ez történt akkor még az intelligens otthonvezérlések elég bonyolult rendszerek voltak és nem is került kiépítésre, ellenben mivel szinte mindenhova lettek aljzatok szerelve, ezért a lakás a későbbiekben is alakíthatóvá vált. A villanyszerelési munkákat még belsőépítész bevonásával gondoltuk ki, így határoztuk meg a kapcsolók és konnektorok helyét. Akkor még eléggé furcsának hangzott a kapcsolható konnektorok kivitelezése, amely meg is mutatta a hasznát, így már akkor is lehetett egy gombnyomással hangulatokat kialakítani az egyes helyiségekben és áramtalanítani a kapcsolható konnektorba dugott stand by készülékeket. A mai napig nem bántam meg, mert megkönnyítette a napi életvitelt, ráadásul bárki jött vendégségbe mindenki csak ámuldozott. A takarékosságra és ésszerűségre is figyeltünk, például csak a hálószobába tettünk be elektromos redőnyöket, amelyeket így az ágyból ébredéskor egy gombnyomással lehetett felhúzni. Ezek voltak a kezdeti kényelmi villanyszerelési funkciók, amelyek kivitelezése a lakás funkcióinak kitalálásával kezdődött, a kényelem fő funkciójával és az ésszerűség keretein belül. Nagyon szerettem az így kiépített rendszert. A mai intelligens épületautomatizálási rendszerekkel pedig határtalanok a lehetőségek. Az akkori felújításból ami kifejezetten hiányzott, mivel az elég nagy lakás nem minden helyiségét használtam és elég hektikusan tartózkodtam ott, a fűtésautomatizálás volt, azaz, hogy bármely helyiségemet az általam kívánt hőfokra tudjam fűteni, ráadásul ha tudom mikor megyek oda akkor tudjam addigra felfűteni. Ezenkívül intelligens fűtés nélkül soha nem lehet helyiségenként a megfelelő hőmérsékletet elérni.... Nagyon leegyszerűsítve egy kezdeti történetet. Ha most csinálnám ugyanazt a felújítási költségekhez mérten kb. 10%-al, az ingatlan értékéhez képest pedig, elhanyagolható összeggel kerülne többe intelligens lakásként történő létrehozása, mert akár felújításnál akár építésnél nem ez viszi el a költséget. Ellenben a rendszer összességében könnyedén visszahozza az árát.

Visszatérve a villanyszerelésre, valamennyi kábelezési munka a villanyszerelés részét képezi, amely leges legfontosabb része a tervezési fázis!

A VILLANYSZERELÉS FÁZISAI:

1. Villanyszerelési fázis az ingatlan használatának és funkcióinak átgondolása! Az ingatlan van a használójáért és nem az használó az ingatlanért, márpedig egy ingatlan használatát a villanyszerelés tölti meg élettel! Gondoljunk bele: elkészül az ingatlanunk (legyen szó akár házról, lakásról, irodáról, ipari ingatlanról...) és kiderül, hogy a kapcsolók teljesen rossz helyre kerültek, nem lettek kialakítva megfelelő funkciók, a fejlett techinkai megoldások, a technika későbbi fejlődésétől elzártuk magunkat, mert nem építettük ki a lehetőségét a későbbi bekötési lehetőségeknek. Igaz minden megoldható akár falon kívüli kábelekkel vagy véséssel, gletteléssel és festéssel, de valóban ezt akarjuk? Ezért a legfontosabb egy villanyszerelési munka előtt magának az ingatlan használatának és funkcióinak, esetleges későbbi fejlesztési lehetőségeinek a végiggondolása!

2. Villanyszerelési fázis a tervezés, elektromos tervek elkészítése. Még egy kisebb felújítás esetén is érdemes villanyszerelési tervet készíteni. Azért is, hogy a villanyszerelő átlássa a szerelési feladatot, azért is, hogy a költségek tervezhetők legyenek, esetlegesen a kivitelezés versenyeztethető legyen és azért is, hogy ha később bármin változtatni akarunk akkor tudjuk, hogyan nyúljunk bele a rendszerbe.

3. Villanyszerelési fázis a kivitelezés. Ugyan bármelyik villanyszerelő be tudja építeni a kábeleket, de a kivitelezés során is fontos, hogy a villanyszerelő ismerje az ingatlan koncepcióját és az elképzeléseket, illetve intelligens rendszer esetén magát a rendszer működési elvét. Ez nélkülözhetettlen, mivel intelligens rendszer esetén az ingatlan "agyát", azaz a vezérlő rendszert kell megfelelően összekötni a "végtagokkal" azaz a megvalósítókkal (pl.: szelepek, hangfalak, lámpák, kazán...). Ráadásul az sem mindegy, hogy hogyan folyik a kivitelezés, de ezt az érti igazán aki már futott bele problémákba.

4. Villanyszerelési fázis a dokumentálás és az átadás, illetve a betanítás. Mindig javasolt egy végdokumentáció készítése, ugyanis a kivitelezés eltérhet a tervektől és ezek komoly galibákat okozhatnak. Továbbá fontos a képekkel történő dokumentáció is. Ezt követően történik a felhasználóval, megrendelővel együtt történő valamennyi rendszer közös kipróbálása és a funkciók bemutatása.

5. Villanyszerelési fázis intelligens házak esetén a karbantartás, távoli felügyelet. Amikor intelligens házat, ingatlant hozunk létre, mindig nagyon hasznos funkció, hogy távolról tudunk a szükséges funkciókon módosítani, így nem kell várnia  a megrendelőnek egy funkció módosításra.

ÉSSZERŰSÉG A VILLANYSZERELÉS SORÁN

Egy ingatlan felújításánál és villanyszerelési munkáit mindig a funkcionalitás és az ésszerűség határán belül kell végezni. Az ésszerűség azt is jelenti, hogy ne költsünk fölöslegesen se túl drága, se fölösleges funkciójú eszközökre se. De az alapfunkciókat illetve a későbbi bővítési lehetőségektől ne vágjuk el magunkat. Egy példán élve, teljesen fölösleges a legdrágább kábelek megvásárlása, valamennyi dugaljunk egyenként kapcsolhatóvá tétele, de álljunk ki áramforrási lehetőséggel a redőnyök esetleges későbbi elektromossá tételéhez, ha a későbbiekben reális esélye van azok beépítésének.

Az ésszerűség szinté a villanyszerelés 1. fázisán azaz az ingatlan használatának és funkcióinak átgondolásán múlik, ezért mindig javasolni szoktuk legalább egy konzultáció igénybevételét belsőépítésszel, mert sok pénzt és idegességet takaríthat meg és valósban kényelmesség és hasznossá teheti környezetünket.

A Loxvill Kft. vállalja villanyszerelési és automatizálási munkáinak teljeskörű lebonyolítást úgy, hogy egy élhető otthont kapjon reális áron. Mottónk is ez épületautomatizálás, intelligens épület Ésszerűen!

Számítógépes hálózatok kiépítése

A számítógépes hálózatok kiépítése is villanyszerelési feladat, de fontosnak tartjuk kiemelni a biztonságot ami miatt fontos a jó tervezés. Az általunk alkalmazott biztonsági alapelvet megfelelő igény esetén személyesen prezentáljuk a megrendelőinknek.

Villanyszerelésben is profik vagyunk, nyugodtan keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!