Mennyi idő alatt térül meg?

A legfontosabb, hogy megkülönböztessük az automatizlással elérhető egyes funkciókat. Van ahol tudunk effekktíve spórolni, van ahol időt takarítunk meg, van amely a kényelmünket szolgálja, van amivel villogni tudunk és van amelyik eladja a szolgáltatásunkat, termékünket. Ezenkívül mindig fontos kiemelni a megtérülésbeli különbséget egy magánház és egy iroda vagy üzemi létesítmény esetén!

Egy intelligens épület automatizálásával költséget takaríthatunk meg a fűtés és hűtés rendszeren, a világításon és a kapcsolható dugaljakon, a hővisszanyerős szellőztető rendszeren, a redőnymozgatáson. Persze ezek a beruházások (a fűtés vezérlésen kívül) sok idő amíg effektíve visszahozzák az árukat, ha egyáltalán megtakarítanak annyi költséget. Ha passzív házat szeretnénk akkor természetesen a legjobb hatékonyság elérése érdekében minegyikre szükségünk lesz. Összefoglalva megtérülés szempontjából elsőként biztos, hogy a fűtés/hűtés rendszer automatizálása fog költségek vonatkozásában megtérülni, de hosszútávon mind a világítás, mind a redőnyök automatizálása is megtérülhet. Pláne ha hozzávesszük a távoli kezelhetőséget, amellyel így bármikor szabályozhatjuk otthonunkat és takarítatunk meg energiát. Természetesen egy irodában, üzemben sokkal hamarabb megérül a befektetés.

Időt takaríthatunk meg a távoli eléréssel. Nem kell mindenért hazamennünk, illetve bizonyos karbantartások is elvégezhetők távolról vagy a jelenlétünk nélkül.

Egy egyre kényelmesebb világban élünk. Figyeljük meg, mindent egyszerűbben egy kattintással akarunk elérni, elintézni. Ezt tudja az intelligens épület, intelligens otthon is. Egy kattintással érhetjük el az előre beállított világításképet, vagy kapcsolhatjuk be a zenét. Könnyedén tudjuk programozni a hőmérsékletet, öntözőrendszert, riasztót. 1 fokon belüli hőmérséklet ingadozást érhetünk el, ami szintén szolgálja a kényelmünket...


Villogás hatás. Akárhogyis, de egy modern technikával lehet villogni. Ha valaki egy új telefont használ, új prémium autóval jár az felkelti mások figyelmét, teszi ezt annyira amennyire a használója is rájátszik. Egy intelligens épületnél ezek a hatások megsokszorozódnak és legalább hatnak annyira prémiumnak mint egy luxusautó. De ugyanúgy maradhatnak rejtve is, mintha egy hagyomásnyos házban laknánk.

Eladja szolgáltatásunkat, termékünket. Ez így van. Prémium termékeke, magasabb értékű szolgáltatások csak úgy adhatók el ha a környezet is prémium. Ezt az automatizálással, intelligenssé tétellel könnyedén elérhetjük. Van aki "hoppá effektnek" van aki "színháznak" nevezi ezt a hatást.