Intelligens világítástechnika

VILÁGÍTÁSI KÉPEK KIALAKÍTÁSA EGYSZERŰEN

Mit és hogyan világítunk meg. Egy egyedi világítás önmagában véve egy lakás, iroda, üzlet alapvető hangulatát tudja megadni, megváltoztatni. Lehet, hogy semmi különlegességre nincs szükség csak egy jó világításra. A világítással kihangsúlyozhatunk dolgokat, míg a fény életünk szerves részét képezi, amire viszont energiamegtakarítás szermpontjából hajlamosak vagyunk hanyagul kezelni és fölöslegesen használni égve hagyni lámpáinkat.

Jelenlegi tapasztalatunk, hogy a fűtés-hűtés és redőnyvezérlésen kívül az rgb (színes) ledek vezérlését szeretnék a legtöbben megoldani, mert valamennyi led egyetlen kezelővel vezérelhető és a loxone kezelőfelületén bármikor egyedi világítási képek állíthatók be. Gondoljon bele, ha a boltban hagyományosan kapható ledet épít be, valamennyihez meg kell vennie az automatikáját illetve pont annyi ugyanolyan távirányítója lesz, ahány ledszalagot használ fel. És rendszerünkkel ugyanúgy egy felületen kezelhető valamennyi fényforrása, egy gombnyomással állítható be világítási kép. Én személy szerint az ugyanolyan márkájú TV-m és HIFI berendezésem távirányítóját is rendszeresen összekeverem.

Az intelligens világítástechnikával elérhető, hogy csak olyan mértékben világítsanak a fényforrásaink amennyire szükségesek, így hiába hagyjuk fényes nappal égve a villanyt a rendszer a fényerőt (energiafogyasztást) leveszi vagy teljesen lekapcsolja, és beállítható mint az autók fényszórójánál, hogy sötétedéskor automatikusan felkapcsolódjon. Hányszor látom, hogy munkahelyeken elfelejtik sötétedéskor felkapcsolni a villanyt ezáltal rontva a szemüket.

Előre beállítható világítási képekkel, amelyeket kapcsolókra is fel tudunk programozni, könnyedén tud anélkül hangulatokat váltani, hogy különböző helyen lévő lámpái kapcsolóival egyesével kelljen bajlódnia. Mozgásérzékelővel egybekötve lépcsőházkban folyosókon nem kell kapcsolgatni a villanyt és fölösleges ármafogyasztá sincs. Boltok alkalmazzák, hogy a fontos (exkluzív, nagyobb haszonnal rendelkező) termékeiket külön megvilágítják, akár úgy, hogy akkor változik a fényjáték amikor a vásárló odaér.

Kifejezetten hasznos lehet az automata világítás amikor gyalogosan vagy autóval ér haza és szeretne látni a sötétben. De az is kifejezetten hasznos, hogy otthonról elindulva egydetlen gombnyomással az összes lámpáját lekapcsolhatja. Egyébként a vezérelt világítás a betörővédelemben, jelenlétszimulációban is fontos szerepet játszik.

A gyakorlatban többször találkoztam azzal a problémával is, hogy kert megvilágításának kapcsolója kinnt messze volt elhelyezve. A tulajdonos szeretett volna gyönyörködni a kertjében ellenben semmi kedve nem volt kimenni sötétbe a villanykapcsolóig, pláne ha közben esett az eső vagy a hó. Erre  a problémára is könnyedén megoldást nyújt rendszerünk, amely alkalmazási területeire csak a képzelet szabhat határt.

A világítás automatizálás előnyei:

- fényekkel elérhető hangulatok, világítási képek (például vacsorához, zenehallgatáshoz, romantikához hangulatfények vagy munkához irányított fények,

- mozgásérzékelőkkel kapcsolókeresgetés nélkül érhetjük el a lépcsőház, folyosó világítását,

- nappal vagy világosban alacsonyra veszi a fényerősséget vagy kikapcsolja a világítást,

- sötétedéskor automatikusan kapcsolódik fel a világítás és a fényerő a sötétség mértékével arányban nő,

- távolról is kezelhető a rendszer, nem kell kimenni a kertbe a kertvilágítás felkapcsolásához,

- biztonsági rendszerünk erősítésére is szolgálhat a jelenlét szimuláció,

- Exkluzív boltok, üzletek figyelemfelkeltésének fontos eszköze.

Ami a legfontosabb az intelligens világítástechnika alkalmazásánál, hogy ne a visszájára süljön el, tehát tervezni kell, mert voltam már olyan ablak nélküli wc-ben ahol időközben lekapcsolódott a lámpa és a kézkalimpálás is kevésnek bizonyult.

Kvitelezünk hagyományos villamosházlózatokat is, de ha egyszer kipróbálja az intelligens világításban rejlő előnyöket biztosan nem fog mást választani. Jöjjön el bemutatótermünkbe, hívjon minket bizalommal!