Miért kiemelten fontos a modern fűtési hűtési rendszereinket vezérelni?

Modern fűtési hűtési rendszerekAhhoz, hogy egy modern fűtési hűtési rendszerrel (pl.: fal fűtés, fal hűtés) elérjük igényeinket és az elvárt hatékonyságot az összes rendszernél alapvető fontosságú a vezérlésük! Bármilyen rendszert választ mindegyik esetében van vezérlés, de a modern rendszerek esetében sokkal összetettebb és kiemelten fontos, hogy egyéb rendszereinkkel mint például a redőnyök, szellőztető rendszer stb. beavatkozás nélkül együtt tudjon működni!


Nézzük  meg milyen problémákra jelent megoldást egy hatékony fűtés, hűtés vezérlés: A fűtési rendszerek alapját adják a hőmérsékletet leadó felületek és maga a fűtést biztosító rendszer, amelyekhez külön vezérlést alakíthatunk ki, ebben az esetben megspórolva a saját automatikát.

  • Téli, nyári átállás - a legtöbb esetben a rendszereknek átállás kell, ami annyit jelent, hogy meg van határozva az időintervallum, mettől meddig fűt (pl.: október 1 – április 15-ig) és meddig hűt a rendszer. De mi történik az egyébként is egyre szélsőségesebb időjárásunkban, ha augusztus végén lenn e szükségünk fűtésre? Egy hatékony vezérlésnek fel sem tűnik, saját maga át tudja állítani például, hogy egy hőszivattyú meleget vagy hideget nyújtson.
  • Különböző hűtési, fűtési felületek összehangolása (fal fűtés/hűtés, padlófűtés, radiátorok, klíma) – Amennyiben egy helyiségen belül padlófűtés és fal fűtés van kombinálva és a két rendszer nem tud egymással kommunikálni abban az esetben a hőfok össze vissza fog ingadozni. Ezt tudja lekezelni egy központi vezérlő egység, amely mindegyik fűtési rendszernek tud utasítást adni.
  • Öntanuló automatika – a vezérlő rendszer (amely egy számítógép) megtudja jegyezni, hogy bizonyos hőfokok között mennyi időre van szükség a rendszernek a kívánt hőmérséklet elérésére. Ebben az esetben meg tudjuk határozni, hogy bizonyos időre milyen hőmérséklet legyen az adott helységben. Tehát nem azt adom meg, hogy mikor kapcsoljon be és majd valamikor eléri a kívánt hőfokot, hanem meg tudom adni mikorra érje el a kívánt hőfokot. Természetesen a hagyományos bekapcsolás és fűtés funkció is rendelkezésre áll.
  • Egyedi helyiség fűtés, hűtés – nincsen szükség minden egyes helységbe drága termosztátok elhelyezésére. Maguk az érzékelők láthatatlanok lehetnek. Ebben az esetben nem kell megvenni a drága kezelőszerveket és nm is zavarnak azok a falon.
  • Túlfűtés hasznosítása, átvezetése másik helyiségekbe – amennyiben fűtési körök kerültek kialakításra, lehetőség van arra, ha a hőrmérséklet elérte a kívánt hőfokot, a keringetett melegvizet, másik fűtési körre irányítani, így nem veszik kárba a melegvíz és nem lesz a helyiség túlfűtött.
  • 1 fokon belüli hőmérsékletingadozás – jó vezérléssel megoldható, hogy egy helyiségben a beállított hőmérséklethez képest 1 fokon belül legyen a hőingadozás, így nem lesz olyan, hogy hol le kell vennünk egy ruhadarabot, hol fázunk. Eddigi megvalósított házaink hőmérséklet adatai alapján bármilyen hideg volt 1 fokon belül tartható volt a hőmérséklet.
  • Távoli elérés – mivel a modern fűtési rendszerek alacsonyabb hőmérsékletű vizet keringetnek ezért lassabb a felmelegedés, így praktikus, hogy előre tudjuk távolról programozni helyiségeink hőmérsékletét. Ha nem jövünk haza egy nyaralásból nem fűtjük fölöslegesen a házat, vagy ha hamarabb kell hazajönnünk, mire megérkezünk kellemes hőrméséklet fogad.
  • Párásítás – különböző páratartalom mellett ugyanolyan hőmérséklet esetén eltérő lehet a hőérzetünk, ezért szabályozhatjuk, hőérzetünket a megfelelő páratartalom kialakításával.
  • Együttműködés ingatlanuk többi hűtést, fűtést szabályozó erőforrásával (redőnyök, ablakok, szellőztetés, hőszivattyú, világítás). Nem csak passzív háznál lehet követelmény, ha nyáron besüt a nap és nincs senki a szobában, húzodjon le a redőny vagy télen húzodjon fel. Természetesen ez igények szerint állítható. Egy hagyományos vezérlés nem lesz kompatibilis a redőnyökkel. Ugyanígy lehet például szines ledeket vezérelni. A különböző színárnyalatok különböző hőérzetet adhatnak. Míg a kékes fény hűt a sárgásban melegebbnek érezzük környezetünket. Egy színes rgb ledet a rendszer könnyedén tud automatikusan vezérelni. Ugyanígy tudja rendszerünk akár az ablakokat is kezelni, például ha nyáron kint hidegebb van akkor kinyithatja az ablakot. De automatikusan átállíthatja a szellőzetőrendszerünket alacsonyabb fordulatszámra éjszaka.

A jó és egységes vezérlésnek ezért óriási szerepe van házunk modern és a későbbiekben is alakítható fűtés hűtés rendszerének kialakításához!
Nyugodtan írjon nekünk vagy hívjon minket fűtési hűtési fendszerek illetve teljeskörű rendszerek vezérlésének kialakításával kapcsolatban. Elérhetőségeink.