EnOcean - a vezeték nélküli technológia

Hogyan válik egy régi vagy műemlék épület intelligenssé kábelezés nélkül?

Itt a megoldás - EnOcean eszközök kábel nélküli technológiával és mégcsak elem sem kell bele!

Az EnOcean technológiáról

Az EnOcean technológiát elsősorban épületautomatizálás terén alkalmazzák, hogy kábelezés és áramforrás (azaz karbantartás) nélkül lehessen érzékelőket, vevőket, és kapcsolókat elhelyezni. Egy EnOcean technológiájú kapcsolót elég a falra felragasztani vagy hordozhatjuk magunkkal.

Az EnOcean technológia az egészen pici mechanikus és környezeti energiákat alakítja át használható elektromos energiává, és ezeket egészen alacsony energiafelhasználású eszközök hasznosítják. A technológia lényege, hogy az eszközök áramforrás így karbantartás és kábelezezés nélkül rádiójeleken kommunikálnak egymással. Mivel további energiaforrásra nincs szükség, illetve a használt elemekkel nem szennyezzük a környezetet és a techonlógiával megvalósított energiahatékonyság növelés miatt környezetbarát a technológia.

Az EnOcean adók és EnOcean vevők épületeken belük 30 méteren belül biztonsággal tudnak egymással kommunikálni. Ez a távolság természetesen több tényezőtől függ, azaz nagyobb is lehet a távolság. Nyílt terepen az EnOcean vevők és adók által áthidalt távolság 300 m is lehet.

Bizonyos esetekben, ha impulzusonként nagyobb energiát kell biztosítani (pl.: radiátoros szelepmozgatás) akkor az egységet elemmel szokták bővíteni, amelyet így nagyságrendileg 3 évente elég cserélni.

Az EnOcean technológia használatával így nem kell falat vésnünk és a kábelek vagy kábelcsatornák sem zavarják a szemet. Sokszor egy fejlesztés pl. energetikai, csak felújításkor volt bevezethető a kábelezés okán, míg az EnOcean technológia használata ésszerű lehetőséget kínál. Műemlék épületeknél ahol a felújítás és kábelezés egyébként is sokszor nem megoldható könnyed megoldást jelent a technológia alkalmazása.

Alkalmazása nyílt területen törénő érzékelők elhelyezése esetén is kifejezetten hasznos lehet.

Az EnOcean technológia alkalmazásánál is fontos szerepet játszik az ár.

Építkezéskor és felújításkor a legtöbb esetben gazdaságosabb megoldás a vezetékezés. Ez alól csak az képez kivételt, ha nem tudjuk biztosan egy érzékelő  vagy kapcsoló helyét illetve annak többszöri változtatása várható.

Ellenben ha nem tervezünk felújítást, átépítést, beépített kábelcsatornában illetve egyéb nem látható helyen nem tudunk eljutni a kívánt helyszínre ésszerű megoldást jelenthet az EnOcean eszközök alkalmazása, pláne ha ezen eszközök alkalmazásával épületünk hatékonyságán, energiafelhasználásán és kényelmén is javítunk.

Az EnOcean ára így megtérülhet a fejlesztés általi energiamegtakarítással; a kábelezés, vésés, visszajavítás, festés árán; illetve a kényelemmel aminek ára mindenkinek mást és mást jelenthet; illetve azzal, hogy van lehetőség egyáltalá a kivitelezésére (pl.: műemlék épület).

EnOcean technolóiga alkalmazása

Azt tudjuk, hogy az EnOcean technológiájú eszközökhöz nem kell energiaforrás (maximum egyes esetekben elem). Ellenben szükséges hozzá egy jel amin az eszközök kommunikálnak. Tehát mint minden kommunikációhoz kell egy adó és kell egy vevő. Ez viszont egy nagyon leegyszerűsített kommunikáció.

Mivel egy intelligens rendszer illetve egy összetett épületautomatizálás során nem csak egy eszköz kommunikál a másikkal, ezért az EnOcean technológia felépítése is összetettebb, bizonyos eszközöknek elég jelet adni, míg másoknak jelent venni és vanak eszközök amelyknek mind a kettőre szüksége van. Az intelligens épületek esetén az eszközök a központi aggyal (pl.: Loxone miniserver) vannak összeköttetésben, amelynek van EnOcean kiegészítő modulja, tehát ide érkezik be valamennyi jel és ő ad ki valamennyi további jelet, tehát ennek a modulnak kell elérhetőnek lennie a eszközök számára.

EnOcean technológia alkalmazásával például megnyílik a lehetőség a régi fátési rendszerű helyiségek egyedi fűtésszabályozása és távoli elérése előtt komolyabb átalakítás nélkül.

EnOcean eszközök a teljesség igénye nélkül

EnOcean érzékelők:

- hőmérsékletérzékelő,

- páraérzékelő,

- szénmonoxid-érzékelő,

- esőérzékelő,

- fényérzékelő,

- nyitásérzékelő,

- mozgásérzékelő.

EnOcean kapcsolók

EnOcean bevatkozók:

- radiátor szelep,

- vezérelhető gugalj,

- egyéb vezérelhető megszakítók.


Vállalkozásunk EnOcean termékek beszerelésével és értékesítésével is foglalkozik, kérdése esetén lépjen kapcsolatba velünk elérhetőségeinken.