• 1
  • 2
  • 3
  • 4

MIÉRT JÓ EGY INTELLIGENS ÉPÜLET? - Intelligens házakat, irodákat, épületeket automatizálunk

Tevékenységünkkel kapcsolatosan mindenkinek az első kérdése, hogy mit takar az intelligens épület, intelligens otthon kifejezés? Azért vagyunk csak picit bajban, mert nehéz mindenki számára megfogni az intelligens épület lényegét, mivel eltérő funkciója van egy családi ház, lakás, iroda, szálloda, gyár, egyéb létesítmény... esetén.

A legegyszerűbb hasonlattal élve egy épület inteligensségét (legyen szó házról, lakásról, irodáról, gyárépületről...) az okostelefonhoz tudnánk hasonlítani. Kialakulásukkor a telefonokkal lehetett telefonálni, később fényképezni, gps-szel tájékozódni, de ezeket az erőforrásokat a telefon egyféleképpen tudta csak hasznosítani, ahogyan azt beleintegrálták. Egy mai okostelefonnak vannak az erőforrásai, amelyeket maguk az alkalmazások úgy használnak, ahogy a felhasználónak szüksége, igénye van rá.

Ugyanezt tudja egy intelligens épület, természetesen vezérelt funkcióitól (intelligensségi szintektől) függően. Az épület erőforrásai a teljesség igénye nélkül a fűtési, hűtési rendszer, az ablakok, a redőnyök, a belső és külső világítás, a dugaljak, a riasztó és kamerarendszer, az audio és tv rendszer, öntözőrendszer, illetve lehet bármilyen további eszköz (hűtő, egyedi tárgyak, technika fejlődésével kapcsolatos újabb eszközök) amelyek egy központi rendszerrel egységesen, az igények szerint, hagyományos és mobileszközökkel az épületből vagy akár távolról is kezelhetőek.

Az erőforrások kezelése és intelligenssé tétele pedig az épületautomatizálás. Amit még érdemes tudni, hogy az eszközök egy részében egyébként is van automatika, de azok csak önálló életre képesek és nem hangolódnak össze a többi erőforrással így hatékonyságuk alacsonyabb és a legtöbb esetben nem kezelhetőek távolról.

Az automatizálási területek, inteligensségi szintek.

- Rendben, ha ez nagyságrendileg már érthető a következő kérdés, hogy nem túl bonyolult-e illetve van-e rá egyáltalán szükség?

A régi rendszerek valóban bonyolultak voltak és a felhasználók csak állnak a kapcsolók előtt, hogy azok mire jók. Az általunk beépített rendszer viszont könnyedén kezelhető akár hagyományos módon is úgy, hogy bármikor bármely kapcsolóra új funkció programozható kötöttségek nélkül. Minden funkció egyszerűen elérhető a telefonunkról, táblagépünről, számítógépünkről is, így nincs szükség rengeteg távirányító használatára.

A leges legfontosabb egy intelligens épület esetén, hogy a felhasználó számára kezelhető rendszert hozzunk létre, ezért meg kell ismerni a használati szokásokat, de minden funkció módosítható a későbbiekben is.

Vajon van-e rá szükség? Kérdés, hogy az autóba van-e szükség ülésfűtésre, tempomatra, elektronikusan állítható tükrökre, klímára, központi zárra.... A távolságot egy trabanttal is ugyanúgy meg tudjuk tenni, mint egy luxusautóval. Hasonló a helyzet az épületeknél is viszont egy intelligens épületnél jelentős energiamegtakarítással és sokszor idáig elképzelhetettlen funkciókkal találkozhatunk, amelyek megkönnyítik az életvitelünket, munkánkat ráadásul óriási reprezentatív jelentősséggel bír, nem beszélve az értéknövelésről. A kérdés mindig az, hogy kinek miért fontos és milyen előnnyel jár. 

- Mivel ezen a ponton mindenki elkezd álmodozni, ezért picit ugyan elmélázva, de a valóságba gyorsan visszacsöppenve jön a következő, a megvalósulás legfontosabb elemét képező kérdés: Tetszik! De vajon megfizethető-e? Megéri-e az árát?

Biztosan megéri az árát egy intelligens épület, ha a felhasználó valós igényeihez van a rendszer hozzáigazítva. Vannak területek ahol egyértelműen megtakarítást jelent és visszahozza az árát az automatizálás és távoli kezelhetőség. Ilyen például az intelligens fűtési és hűtési rendszer, de az áramköltségen is bőven lehet megtakarítani.

A távoli elérés pedig időmegtakarítás és nyugalom útján jelent költségmegtakarítást. Például nem kell hazamennünk, visszafordulnunk azért vajon beriasztottunk-e, vajon kikapcsoltuk-e a vasalót, lehúztuk-e a redőnyt vagy bekapcsoltuk-e a riasztórendszert. Nem kell otthon várnunk a takarítónőt, mert akár távolról is beengedhetjük, az öntözőrendszerünk programozása végett nem kell kihívni a kertészt és megbizonyosodhatunk, hogy a babysitter valóban a feladatával foglalkozik-e...

Egy jól kivitelezett rendszer pedig az áránál nagyobb összeggel növeli az épület értékét és könnyebben, hamarabb lehet eladni, beszéljünk akár családi házról, irodáról, gyárról vagy szállodáról.

Mutasd a házad/irodád/üzleted/gyárad megmondom ki vagy! Ez az intelligens épületek referencia értéke. A családtagok, ismerősök ámulva fogják nézni a ház funkcióit; az üzleti partner biztos, hogy az iparág legjobbjának fogja titulálni... Az üzleti életben a reprezentatív funkció a legértékesebb, mivel megbízásokat jelenthet így a bekerülési értékének számtalanszorosát fogja megtermelni. Mindenki számára fontos lehet, hogy modern gondolkodásmódját demonstrálja. Vajon egy luxusauto megéri az árát?

 

A LoxVill Kft-t Egri István villanyszerelő és Kocsis Zoltán közgazdász alapította azzal a filozófiával, hogy a magas színvonalú épületautomatizálási technológiát elérhető áron hozza el Önnek. Célunk, hogy az Ön igényei szerint ingatlanát olyan funkciókkal lássuk el, melyek a mindennapokban biztonságot, tervezhetőséget és kényelmet biztosítanak. Az átlagos épületautomatizáláson, az alapfunkciókon szeretnénk túlnyúlni és munkánkkal egy reprezentatív otthont, épületet létrehozni, amely megtervezéséhez, kigondolásához kifejezetten rendezők munkáját vesszük igénybe, ugyanis az épületautomatizálás funkcióinak kitalálása már lehet művészet, amihez egy jó koreográfia elengedhetettlen.

A technika fejlődésének köszönhetően, az intelligens eszköz már nem a jövő, hanem a jelen. Mi több, szinte észrevehetetlenül épültek be az életünkbe, hiszen most már kezünkben tartjuk saját okostelefonunkat, tabletünket, sőt televíziónk, mosógépünk, hűtőnk is képes „önállóan gondolkodni”.

 

Kihasználva ezt a fejlődést a LoxVill Kft. megteremti Önnek
az intelligens épületet.

 

Önre hangoljuk otthonát! Ébredjen kedvenc zenéire, míg az árnyékolók beengedik a reggeli napsugarakat. Otthonról elindulva becsukódnak a nyitva maradt ablakok, lekapcsolódnak az úgy felejtett fogyasztók, a fűtés készenléti módra vált. Hazaérkezve a kerti lámpák felkapcsolódnak és a lakás pedig újra kellemes meleg hőmérséklettel várja. Míg vacsora készítés közben teljes pompájában működik a világítás, otthonunk a vendégek fogadásakor hangulatfényre vált kellemes háttérzenével. Alváshoz készülődve az árnyékolók leereszkednek, a biztonsági rendszer aktiválódásával biztosítja a nyugodt álmokat.

Az optimalizálási lehetőségek kiterjeszthetők munkahelyére is. Az irodahelyiségenként, üzemenként szabályozható fényerő és hőmérséklet, a megfelelő páratartalom és szellőztetés kialakítása a munkatársak komfortérzetének megteremtése mellett a hatékony munkatevékenységet is eredményezi.

 

Intelligens otthonnal és épüéletekkel kapcsolatban állunk a rendelkezésére, látogasson meg minket irodánkban, kérjen javaslatot ingatlana automatizálására. Elérhetőségeink